Oblicz.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz.

Post autor: Leeway1234 »

Prosze o pomoc. :)

nie wiem dlaczego, ale wychodzi mi \(3^{ \frac{13}{8} }\)
a to jest źle powinno wyjść \(3^1\)
Załączniki
screenshot.png
screenshot.png (13.86 KiB) Przejrzano 1988 razy
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

\(= 3^ \frac{1}{8} * (( \frac{1}{3})^ \frac{7}{8})^{-1}=3^ \frac{1}{8} *3^ \frac{7}{8} =3^1=3\)
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Leeway1234 »

Dzięki, ale nie rozumiem skąd te \(3^{ \frac{7}{8} }\)?
Mogłabyś proszę wyjaśnić ten drugi nawias?
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

\((( \frac{1}{3} )^ \frac{7}{8} )^{-1}=(( \frac{1}{3})^{-1})^ \frac{7}{8}=3^ \frac{7}{8}\)
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Leeway1234 »

Dziekuje. :)
ODPOWIEDZ