ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

ciąg

Post autor: jonhio »

ze zbioru{1,2,...,n}tworzymy wszystkie trójwyrazowe ciągi o wyrazach należących do tego zbioru. jakie jest prawdopodobieństwo że wybrany losowo 1 taki ciąg będzie monotoniczny
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Ciągów rosnących utworzonych w ten sposób będzie tyle, ile jest podzbiorów 3-elementowych ze zbioru n-elementowego, malejących będzie tyle samo. Ciągów stałych będzie n.

\(\overline{\overline{\Omega}} =n^3\\ \overline{\overline{A}} =2\cdot {n \choose 3} +n\\P(A)=\frac{2\cdot {n \choose 3} +n}{n^3}\)

\(P(A)=\frac{n^2-3n+5}{3n^2}\)

Sprawdź ten ostatni wynik.
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

nie mam wyników;dale dzięki:d
ODPOWIEDZ