Oblicz granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

Oblicz granice

Post autor: Klasyczny »

a) \(\Lim_{n\to oo}\) \(\frac{ \sqrt{1+4n^2} - \sqrt{1-3n^2} }{n}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz granice

Post autor: eresh »

Klasyczny pisze:a) \(\Lim_{n\to oo}\) \(\frac{ \sqrt{1+4n^2} - \sqrt{1-3n^2} }{n}\)
na pewno w pod drugim pierwiastkiem jest minus? :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz granice

Post autor: eresh »

Klasyczny pisze:a) \(\Lim_{n\to oo}\) \(\frac{ \sqrt{1+4n^2} - \sqrt{1-3n^2} }{n}\)
gdyby tam jednak był +, to:
\(\Lim_{n\to \infty}\frac{ \sqrt{1+4n^2} - \sqrt{1+3n^2} }{n}=\Lim_{n\to\infty}\frac{1+4n^2-1-3n^2}{n(\sqrt{1+4n^2}+\sqrt{1+3n^2})}=\Lim_{n\to\infty}\frac{n}{\sqrt{1+4n^2}+\sqrt{1+3n^2}}=\Lim_{n\to\infty}\frac{n}{n(\sqrt{\frac{1}{n^2}+4}+\sqrt{\frac{1}{n^2}+3})}=\\
=\Lim_{n\to\infty}\frac{1}{1(\sqrt{\frac{1}{n^2}+4}+\sqrt{\frac{1}{n^2}+3})}=\frac{1}{2+\sqrt{3}}=2-\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

Post autor: Klasyczny »

dokładnie tak, jest minus.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

Klasyczny pisze:dokładnie tak, jest minus.
to bez sensu bo gdy \(n\in\mathbb{N}\) to \(1-3n^2<0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ