okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
widelec123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11

okrąg

Post autor: widelec123 »

Wykaż, że jeśli liczby a, b są różne, to równanie \(x^2 + y^2 +ax + by +0,5ab=0\) jest równaniem okręgu. Podaj długość promienia tego okręgu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(x^2+y^2+ax+by+0,5ab=0\\(x+\frac{a}{2})^2-\frac{a^2}{4}+(y+\frac{b}{2})^2-\frac{b^2}{4}+\frac{2ab}{4}=0\\(x+\frac{a}{2})^2+(y+\frac{b}{2})^2=\frac{(a-b)^2}{4}\)

Jeśli \(a \neq b\), to równanie przedstawia okrąg o promieniu równym \(\frac{a-b}{2}\)
ODPOWIEDZ