stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kanapa21
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 18 lut 2010, 13:42

stożek

Post autor: kanapa21 »

stożek o promieniu podstawy długości R przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy. Stosunek odległości tej płaszczyzny do jej odległości od podstawy jest równy m:n. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\frac{m}{r} = \frac{m+n}{R}\)

\(r= \frac{mR}{m+n}\)

Pole ze wzoru
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
kanapa21
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 18 lut 2010, 13:42

Post autor: kanapa21 »

hmm.. nie rozumiem... można prosić o rysunek?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek

Podobieństwo trójkątów, lub jak kto woli Tales
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ