Metodą całkowania przez części obliczyć
\(\int_{-1}^{1} xe^{-x}\)
Całkowanie przez części
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 212
- Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
- Podziękowania: 171 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
- Otrzymane podziękowania: 148 razy
- Płeć:
\(\int_{-1}^{1}xe^{-x}dx\)
\(\int_{}^{} xe^{-x}dx= \begin{vmatrix}f(x)=x ; g'(x)=e^{-x} \\ f'(x)=1 ; g(x)=-e^{-x} \end{vmatrix} =\)
\(=-xe^{-x}+ \int_{}^{} e^{-x}dx=-xe^{-x}-e^{-x}+ C=-e^{-x}(x+1)+C\)
\(\int_{-1}^{1}xe^{-x}dx= \left[ -e^{-x}(x+1)\right]^1_{-1}=F(1)-F(-1)=-e^{-1} \cdot 2-0=- \frac{2}{e}\)
\(\int_{}^{} xe^{-x}dx= \begin{vmatrix}f(x)=x ; g'(x)=e^{-x} \\ f'(x)=1 ; g(x)=-e^{-x} \end{vmatrix} =\)
\(=-xe^{-x}+ \int_{}^{} e^{-x}dx=-xe^{-x}-e^{-x}+ C=-e^{-x}(x+1)+C\)
\(\int_{-1}^{1}xe^{-x}dx= \left[ -e^{-x}(x+1)\right]^1_{-1}=F(1)-F(-1)=-e^{-1} \cdot 2-0=- \frac{2}{e}\)