Symetralna odcinka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 57
- Rejestracja: 26 sty 2010, 16:01
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Punkt D (x1,y1) leży na środku odcinka AB x1=\(\frac{-4+2}{2} = -1\) \(y1= \frac{-6+-4}{2} = -5\)
teraz równanie prostej przez punkty AB y=ax+b
\(a= \frac{-4--6}{2--4}= \frac{1}{3}\)
\(y= \frac{1}{3}x+b\)
Podstawiamy jeden z punktów do naszej prostej aby wyliczyć b\(-4= \frac{1}{3}*2+b\) czyli b=\(\frac{-14}{3}\)
nasza prosta to y=1/3x-14/3 b tutaj nas nie interesuje, ale bezpieczniej dokończyć zaczęte rachunki
teraz równanie prostopadłej do danej przechodzącej przez dany punkt czyli symetralna naszego odcinka
D(-1,-5)
iloczyn współczynników ma być równy -1 czyli a2= -3
y=-3x+b i przechodzi przez pkt D czyli -5=-3*-1+b b=-8
y=-3x-8
teraz równanie prostej przez punkty AB y=ax+b
\(a= \frac{-4--6}{2--4}= \frac{1}{3}\)
\(y= \frac{1}{3}x+b\)
Podstawiamy jeden z punktów do naszej prostej aby wyliczyć b\(-4= \frac{1}{3}*2+b\) czyli b=\(\frac{-14}{3}\)
nasza prosta to y=1/3x-14/3 b tutaj nas nie interesuje, ale bezpieczniej dokończyć zaczęte rachunki
teraz równanie prostopadłej do danej przechodzącej przez dany punkt czyli symetralna naszego odcinka
D(-1,-5)
iloczyn współczynników ma być równy -1 czyli a2= -3
y=-3x+b i przechodzi przez pkt D czyli -5=-3*-1+b b=-8
y=-3x-8