rozwiąż nierówności

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

rozwiąż nierówności

Post autor: alibaba8000 »

zad. 3.2
rozwiąż nierówności:
b)\(\frac{-(x^2+x+1)(x+8)^2(x-3)}{(-8-x)(x-4)} \ge 0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac{-(x^2+x+1)(x+8)^2(x-3)}{(-8-x)(x-4)} \ge 0\)
\(D=R \bez \left\{-8,4 \right\}\)
\(\frac{x-3}{(8+x)(x-4)} \ge 0\)
\((x-3)(8+x)(x-4) \ge 0\)
ScreenHunter_404.jpg
ScreenHunter_404.jpg (8.54 KiB) Przejrzano 939 razy
\(x \in \left(-8,3 \right> \cup \left( 4, \infty \right)\)
ODPOWIEDZ