losowanie kul

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

losowanie kul

Post autor: alekanna »

W pudełku znajdują się 3 kule białe, 2 srebrne, 5 złotych. LOsujemy jedną kulę. Oznaczmy P(B)-prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej, P(S)-prawdopodobieństwo wylosowania kuli srebrnej, P(Z)-prawdopodobieństwo wylosowania kuli złotej.Wtedy a)P(B)>P(Z), b)P(S)>P(B), c)P(Z)>P(S), d)P(S)>P(Z). Myślę, że to c ale chcę się upewnić.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

wszystkich kul mamy: 3+2+5=10

\(P(B)=\frac{3}{10}
P(S)=\frac{2}{10}
P(Z)=\frac{5}{10}\)


czyli

\(P(S)<P(B)<P(Z)\)

odp: c
ODPOWIEDZ