Koło

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
remas18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 15 lut 2010, 19:47
Podziękowania: 17 razy

Koło

Post autor: remas18 »

Koło ma średnicę 10m. Oblicz pole pierścienia kołowego, który powstanie z tego koła , jeżeli wytniemy z niego koło o promieniu o 20% mniejszym .

Proszę o szybką pomoc
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

R=5 - promień koła danego
\(r=5-0,2 \cdot 5=4\\)- promień koła wyciętego

P - pole pierścienia

\(P= \pi R^2- \pi r^2=25 \pi -16 \pi =9 \pi\)
remas18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 15 lut 2010, 19:47
Podziękowania: 17 razy

Post autor: remas18 »

dziękuje :)
ODPOWIEDZ