STATYSTYKA MATEMATYCZNA!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agul93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 02 sty 2016, 16:42
Płeć:

STATYSTYKA MATEMATYCZNA!

Post autor: agul93 »

W celu ustalenia przeciętnej zawartości witaminy C w owocach dzikiej róży pobrano 12 próbek 100 gramowych miąższu owocowego. Uzyskano następujące wyniki (miligramach na 100 g miąższu):
498, 490, 516, 500, 470, 480, 488, 510, 513, 486, 495, 506
a) Zbudować 90% i 95% przedział ufności dla przeciętnej zawartości witaminy C w miąższu owoców dzikiej róży. Określić precyzję oszacowania.
b) Na poziomie istotności =0,05 zweryfikować hipotezę, że przeciętna zawartość witaminy C wynosi 485 (miligramów na 100 g miąższu) wobec hipotezy, że średnia zawartość witaminy C jest wyższa.
c) Zbudować 95% przedział ufności dla odchylenia standardowego (zróżnicowania zawartości witaminy C)
d) Na poziomie istotności =0,05 zweryfikować hipotezę, że wariancja zawartości witaminy C 2=200.
e) Wyniki porównano z uzyskanymi w roku ubiegłym kiedy to pobrano 16 100 gramowych próbek i otrzymano: miligramów. Czy można twierdzić, że średnia zawartość witaminy C jest taka sama, natomiast zmniejszyło się zróżnicowanie próbek.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Policz najpierw odchylenie i średnią dla tej próby
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
ODPOWIEDZ