o ile pieniędzy mniej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 paź 2015, 13:54
o ile pieniędzy mniej
Mam takie zadanie: Kamil ma o 50% więcej pieniędzy niż Artur. Wynika z tego, że Artur ma mniej pieniędzy niż Kamil o ?odpowiedź ma być 66,66% ale jak to wytłumaczyć bez układu równań? NP. Za pomocą proporcji?
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: o ile pieniędzy mniej
\(K=1,5A\)
\(K= \frac{3}{2} A\)
\(A= \frac{2}{3}K\)
\(A=0,(6)K\)
\(A=66,(6)\)%\(K\)
czyli Artur ma 66,(6)% tego co ma Kamil, co oznacza , że ma o 33,(3)% mniej niż Kamil (100-66,(6)=33,(3))
\(K= \frac{3}{2} A\)
\(A= \frac{2}{3}K\)
\(A=0,(6)K\)
\(A=66,(6)\)%\(K\)
czyli Artur ma 66,(6)% tego co ma Kamil, co oznacza , że ma o 33,(3)% mniej niż Kamil (100-66,(6)=33,(3))