Cześć. Aktualnie robię zadania z działu planimetria. Zatrzymałam się na tych. Jeśli ktoś potrafi je rozwiązać, niech zechce się podzielić swoją wiedzą
1. Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek AB. Na boku BC istnieje punkt D taki, że |AB|=|AD|=|CD|. Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
2. Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC ma długość 8 cm. Wysokość CD opuszczona na podstawę równa jest odcinkowi DE łączącemu środek podstawy ze środkiem ramienia. Oblicz długość ramienia oraz pole tego trójkąta.
---
Nie zaliczam się do leniów, którzy od razu wrzucają zadanie do rozwiązania na forum, nawet nie biorąc się za nie. Po prostu jestem słaba z matmy.
trójkąty równoramienne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
zad.1)
oznaczmy kąt przy podstawie trójkąta ABC przez "@",wtedy mamy kąty:@; @ i ( 180 - 2 @);
trójkąt ABD jest równoramienny o kątach: @; @; i (180 - 2 @ );
trójkąt ADC też jest równoramienny o kątach: ( 180 - 2 @ );( 180 - 2 @ ) i ( 180 - @ );
stąd kąt przy wierzchołku A = 180 - 2 @ + 180 - 2 @ = @;
czyli 5 @ = 360;
@ = 72;
odp. 72st.; 72st.; 36st.
oznaczmy kąt przy podstawie trójkąta ABC przez "@",wtedy mamy kąty:@; @ i ( 180 - 2 @);
trójkąt ABD jest równoramienny o kątach: @; @; i (180 - 2 @ );
trójkąt ADC też jest równoramienny o kątach: ( 180 - 2 @ );( 180 - 2 @ ) i ( 180 - @ );
stąd kąt przy wierzchołku A = 180 - 2 @ + 180 - 2 @ = @;
czyli 5 @ = 360;
@ = 72;
odp. 72st.; 72st.; 36st.
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
zad.2)
oznaczmy: a - ramie trójkąta,
x - wysokość CD = DE,
@ - kąt przy podstawie,
wtedy z tw.Pitagorasa mamy: x^2 = a^2 - 4^2= a^2 - 16;
teraz zastosujemy tw.cosinusów dwa razy;
najpierw do trójkąta DBE: x^2 = 16 + 1/4 a^2 - 2 # 4 # 1/2 a # cos @; znaczek " # " - oznacza mnożenie;
teraz do trójkąta DBC: x^2 = 16 + a^2 - 2 # 4 # a # cos @;
z pierwszego z tych równań wyznacz cos @ i podstaw do drugiego,potem za x^2 wstaw to co wyliczone z tw.Pitagorasa
i wyliczysz a;
jeśli sie nie pomyliłam w rachunkach, to wyszło mi a = 8 pierwiastków z 3 /3;
x = 4 pierw. z 3 /3;
pole = 16 pierw. z 3 /3;
jeśli będziesz potrzebowała wyjaśnień,to pisz,
powodzenia
oznaczmy: a - ramie trójkąta,
x - wysokość CD = DE,
@ - kąt przy podstawie,
wtedy z tw.Pitagorasa mamy: x^2 = a^2 - 4^2= a^2 - 16;
teraz zastosujemy tw.cosinusów dwa razy;
najpierw do trójkąta DBE: x^2 = 16 + 1/4 a^2 - 2 # 4 # 1/2 a # cos @; znaczek " # " - oznacza mnożenie;
teraz do trójkąta DBC: x^2 = 16 + a^2 - 2 # 4 # a # cos @;
z pierwszego z tych równań wyznacz cos @ i podstaw do drugiego,potem za x^2 wstaw to co wyliczone z tw.Pitagorasa
i wyliczysz a;
jeśli sie nie pomyliłam w rachunkach, to wyszło mi a = 8 pierwiastków z 3 /3;
x = 4 pierw. z 3 /3;
pole = 16 pierw. z 3 /3;
jeśli będziesz potrzebowała wyjaśnień,to pisz,
powodzenia
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
2)
Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest połową trzeciego boku tego trójkąta.
Jeśli ramiona trójkąta oznaczymy b ,to h=b/2 oraz |DE| = b/2 i |EC|=b/2...
Czyli trójkąt CDE jest równoboczny =========== > Kąt ACB = 120 stopni.
Kąt BAC = Kąt ABC = 30 stopni.
Tw.Pitagorasa w Trójkącie ADB : 4^2 + (b/2)^2 = b^2
16 + bb/4 = bb
(3/4)bb = 16
b = 8/(pierw.3)
Pole = 1/2 * 8 * 4/(pierw.3) =16/(pierw.3)..............16pierwiastków z trzech nad trzy.
Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest połową trzeciego boku tego trójkąta.
Jeśli ramiona trójkąta oznaczymy b ,to h=b/2 oraz |DE| = b/2 i |EC|=b/2...
Czyli trójkąt CDE jest równoboczny =========== > Kąt ACB = 120 stopni.
Kąt BAC = Kąt ABC = 30 stopni.
Tw.Pitagorasa w Trójkącie ADB : 4^2 + (b/2)^2 = b^2
16 + bb/4 = bb
(3/4)bb = 16
b = 8/(pierw.3)
Pole = 1/2 * 8 * 4/(pierw.3) =16/(pierw.3)..............16pierwiastków z trzech nad trzy.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.