walec wpisany w graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kanapa21
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 18 lut 2010, 13:42

walec wpisany w graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: kanapa21 »

znajdź objętość walca wpisanego w graniastosłup sześciokątny prawidłowy, którego wszystkie krawędzie są równe "a"
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

zadanie sprowadza się,do policzenia promienia okręgu wpisanego w sześciokąt foremny o boku a;
promień ten = wysokości w trójkącie równobocznym o boku a;czyli
r = a pierwiastek z 3 /2;
wysokość walca = a;
V = pi r^2 h = 3/4 Pi a^3;
ODPOWIEDZ