Stereometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 lut 2010, 20:54
Stereometria
Z kuli o promieniu r wycięto bryłę dwiema płaszczyznami przechodzącymi przez oś obrotu i przecinającymi się pod kątem 45. Oblicz objętość bryły.
Te dwie płaszczyzny tworzące kąt 45 stopni wycinają
\(\frac{45}{360}= \frac{1}{8}\)
pełnego kąta, jaki zakreśla promień, rysując koło (w przekroju kuli względem koła wielkiego)
Otrzymana bryła to ósma część kuli, a zatem jej objetość wynosi
\(\frac{1}{8}* \frac{4}{4}* \pi *r^3= \frac{ \pi *r^3}{6}\)
\(\frac{45}{360}= \frac{1}{8}\)
pełnego kąta, jaki zakreśla promień, rysując koło (w przekroju kuli względem koła wielkiego)
Otrzymana bryła to ósma część kuli, a zatem jej objetość wynosi
\(\frac{1}{8}* \frac{4}{4}* \pi *r^3= \frac{ \pi *r^3}{6}\)