Matematyka Finansowa- stopy procentowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pratch41
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 30 lis 2015, 16:26
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Matematyka Finansowa- stopy procentowe

Post autor: Pratch41 »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :| :
Efektywna stopa procentowa wynosi 14%. Obliczyć równoważną okresową i nominalną stopę oprocentowania składanego przy kapitalizacji :
a) co kwartał,
b) co 4 miesiące
c) co 1,5 miesiąca,
d)ciągłej
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Matematyka Finansowa- stopy procentowe

Post autor: Panko »

Tu jest Twoje zadanie : http://www.matematyka.pl/245431.htm
...........................................................................................
kapitalizacja co kwartał :
czyli \(r_{ef}= 0.14=(1+\frac{r}{4} )^4 -1\)
\(r= (\sqrt[4]{1.14} -1) \cdot 4\) , \(r \approx 13.32\)%
..........................................................................................
kapitalizacja co cztery miesiące :
czyli \(r_{ef}= 0.14=(1+\frac{r}{3} )^3 -1\)
\(r=(\sqrt[3]{1.14} -1) \cdot 3\)
............................................................................................
kapitalizacja co 1,5 miesiąca :
czyli \(r_{ef}= 0.14=(1+\frac{r}{8} )^8 -1\)
\(r=(\sqrt[8]{1.14} -1) \cdot 8\)
...........................................................................................
kapitalizacja ciągła
\(r_{ef}= 0.14 =e^r -1\)
czyli \(\\)\(r= \ln 1.14\)
\(r \approx 13,1\)%
ODPOWIEDZ