Kwadratowe równanie zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karol_2015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
Podziękowania: 6 razy

Kwadratowe równanie zespolone

Post autor: Karol_2015 »

\(z^{2} + (1 − 2i)z + 1 + 5i = 0\)

Moje wyniki (proszę o sprawdzenie poprawności, jeśli źle to o rozwiązanie):
\(z_1=- \frac{1}{8}-7i\)

\(z_2=-\frac{7}{8}+9i\)

\(z_3=-\frac{7}{6}+\frac{11}{2}i\)

\(z_4=\frac{1}{6}-\frac{7}{2}i\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Kwadratowe równanie zespolone

Post autor: Panko »

To równanie ma dokładnie dwa pierwiastki zespolone : \(z=1-i\) , \(z=3i-2\)
Karol_2015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
Podziękowania: 6 razy

Post autor: Karol_2015 »

Jak to obliczyć???
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

można np tak : jak równanie kwadratowe drogą zwijania do postaci kanonicznej ( funkcja )
\((z + \frac{1-2i}{2})^2 - ( \frac{1-2i}{2} )^2 +(1+5i)=0\)

teraz\(\\) \(- ( \frac{1-2i}{2} )^2 +(1+5i) = -\frac{1-4i+4(-1)}{4}+(1+5i) =\frac{7}{4} +6i\)

teraz \(\\) \((z + \frac{1-2i}{2})^2 -( -\frac{7}{4} -6i )=0\)

oraz \(-\frac{7}{4} -6i =(\frac{3}{2} -2i)^2\)

teraz \(\\) \((z + \frac{1-2i}{2})^2 - (\frac{3}{2} -2i)^2 =0\)

\(\\) \([z + \frac{1-2i}{2}) - (\frac{3}{2} -2i) ] \cdot [z + \frac{1-2i}{2}) + (\frac{3}{2} -2i) ] =0\)

i dostajemy \(z=1-i\) lub \(z=3i-2\)
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Albo zwyczajnie z delty, też ładnie wychodzi
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
ODPOWIEDZ