Określ liczbę rozwiązań równania
\(m(4^{x}-2^{x})=1-m\)
w zależności od parametru \(m \in \mathbb{R}\).
Liczba rozwiązań w zależności od m.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 133
- Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
- Podziękowania: 42 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Równanie po przekształceniach ma postać:
\(m*(2^x)^2-m*2^x+m-1=0\)
Po podstawieniu zmiennej pomocniczej
\(t=2^x\)
mamy równianie kwadratowe
\(m*t^2-m*t+m-1=0\)
Ponieważ wykorzystana przy podstawieniu funkcja wykładnicza jest różnowartościowa, więc jeśli rówanie
\(t=2^x\)
będzie miało następującą liczbę rozwiązań
\(\begin{cases}
1 \Leftrightarrow t>0\\
0 \Leftrightarrow t \le 0
\end{cases}\)
Czyli
1.jeśli rówanie kwadratowe nie bedzie miało żadnych pierwiastków lub będzie miało dwa pierwiastki niedodatnie, rówanie wyjściowe nie będzie miało żadnych pierwiastków tzn. jeżeli będą spełnioe warunki
\(\begin{cases}
A \neq 0\\
\Delta <0
\end{cases}\)
lub
\(\begin{cases}
A \neq 0\\
\Delta \ge 0\\
x_1*x_2 \ge 0\\
x_1+x_2 \le 0
\end{cases}\)
2. Jeśli rówanie kwadratowe będzie miało dwa pierwiastki różnych znaków, równanie wyjściowe będzie miało jeden pierwiastek
\(\begin{cases}
A \neq 0\\
\Delta >0\\
x_1*x_2>0\\
x_1+x_2>0
\end{cases}\)
3. Jeśli równanie kwadratowe bedzie miało dwa pierwiastki dodatnie, równanie wyjściowe będzie miało 2 rozwiązania, czyli gdy
\(\begin{cases}
A \neq 0\\
\Delta <0\\
x_1*x_2>0\\
x_1+x_2>0
\end{cases}\)
Mam nadzieję, że dalej już bez problemów...
\(m*(2^x)^2-m*2^x+m-1=0\)
Po podstawieniu zmiennej pomocniczej
\(t=2^x\)
mamy równianie kwadratowe
\(m*t^2-m*t+m-1=0\)
Ponieważ wykorzystana przy podstawieniu funkcja wykładnicza jest różnowartościowa, więc jeśli rówanie
\(t=2^x\)
będzie miało następującą liczbę rozwiązań
\(\begin{cases}
1 \Leftrightarrow t>0\\
0 \Leftrightarrow t \le 0
\end{cases}\)
Czyli
1.jeśli rówanie kwadratowe nie bedzie miało żadnych pierwiastków lub będzie miało dwa pierwiastki niedodatnie, rówanie wyjściowe nie będzie miało żadnych pierwiastków tzn. jeżeli będą spełnioe warunki
\(\begin{cases}
A \neq 0\\
\Delta <0
\end{cases}\)
lub
\(\begin{cases}
A \neq 0\\
\Delta \ge 0\\
x_1*x_2 \ge 0\\
x_1+x_2 \le 0
\end{cases}\)
2. Jeśli rówanie kwadratowe będzie miało dwa pierwiastki różnych znaków, równanie wyjściowe będzie miało jeden pierwiastek
\(\begin{cases}
A \neq 0\\
\Delta >0\\
x_1*x_2>0\\
x_1+x_2>0
\end{cases}\)
3. Jeśli równanie kwadratowe bedzie miało dwa pierwiastki dodatnie, równanie wyjściowe będzie miało 2 rozwiązania, czyli gdy
\(\begin{cases}
A \neq 0\\
\Delta <0\\
x_1*x_2>0\\
x_1+x_2>0
\end{cases}\)
Mam nadzieję, że dalej już bez problemów...
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 133
- Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
- Podziękowania: 42 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 133
- Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
- Podziękowania: 42 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 133
- Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
- Podziękowania: 42 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Właśnie miałam dopisać....tometomek91 pisze:No tak, dzięki, zabrakło jeszcze tego, co dzieje się gdy równanie jest stopnia pierwszego.
Jeśli równanie jest liniowe, tzn.
\(\begin{cases}
A=0
\end{cases}\)
mamy następujące rówanie liniowe
\(m*t+m-1=0\)
które
A. ma 1 rozwiązanie, a więc rówanie pierwotne ma 1 rozwiązanie gdy
\(B \neq 0\)
B. nie będzie miało rozwiązań, tzn. równanie wyjściowe będzie miało 0 rozwiązań gdy
\(B=0\) oraz \(C \neq 0\)
C. Bedzie miało nieskończenie wiele rozwiązań, gdy
\(B=0\) oraz \(C=0\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 133
- Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
- Podziękowania: 42 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
BetrR65 pisze: ... w tej chwili największy problem przysparza mi ... edytor LaTeX. Jak wpisuję, to tego nie widzę, a jak wyślę, to dopiero widzę.
Ale ponoć praktyka czyni mistrza.
Użyj opcji "odpowiedz" , a potem 'podgląd", wtedy wszystko widać.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.