Zadanka 2

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karis2010
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 05 kwie 2008, 12:40

Zadanka 2

Post autor: karis2010 »

Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu tych zadań maturalnych.

Zadanie 1

Dane są punkty A= (3,0) i B= (-3,0). Wyznacz równanie krzywej, utworzonej przez wszystkie punkty płaszczyzny, których odległość od punktu A jest 2 razy większa od odległości od punktu B. Jaką figurę opisuje krzywa?

Zadanie 2

Podstawy trapezu mają długości 10 i 6. Suma miar kątów wewnętrznych czworokąta przy dłuższej podstawie jest równa 90 stopni. Oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw.

Zadanie 3

Stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb wynosi 8 : Pi. Oblicz miarę kąta ostrego rombu.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

karis2010 pisze:Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu tych zadań maturalnych.

Zadanie 1

Dane są punkty A= (3,0) i B= (-3,0). Wyznacz równanie krzywej, utworzonej przez wszystkie punkty płaszczyzny, których odległość od punktu A jest 2 razy większa od odległości od punktu B. Jaką figurę opisuje krzywa?
http://www.zadania.info/8240220
Zadanie 2

Podstawy trapezu mają długości 10 i 6. Suma miar kątów wewnętrznych czworokąta przy dłuższej podstawie jest równa 90 stopni. Oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw.
http://www.zadania.info/2692356
Zadanie 3

Stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb wynosi 8 : Pi. Oblicz miarę kąta ostrego rombu.
http://www.zadania.info/8521520
ODPOWIEDZ