Zbiór

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Zbiór

Post autor: Artegor »

Jak zaznaczyć na osi liczbowej zbiór

\(12 \le IxI \le 20\)

Ps. Jak oznaczać wartość bezwzględną na tym forum?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To są te liczby, których odległość od 0 jest nie mniejsza niż 12 i nie większa niż 20.
czyli to czerwone , to zbiór, który należało zaznaczyć:
ScreenHunter_790.jpg
ScreenHunter_790.jpg (2.75 KiB) Przejrzano 1852 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wartość bezwzględna , to to co na klawiaturze masz nad "backslashem": \(|x|\)
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

A gdyby nierówność wyglądała następująco?
\(12 \ge |x| \ge 20\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To by znaczyło , że \(12 \ge 20\) (czytaj: zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór posty)
ODPOWIEDZ