zad. 6
dla jakich wartości parametru a równanie ma dwa różne rozwiązania, dla których \(x^2-3ax+4a=0\)
ma dwa różne rozwiązania\(x_1\) i \(x_2\), dla których \(-2x_1+3x_2=8\)
dla jakich wartości parametru a
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 563
- Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
- Podziękowania: 360 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 464
- Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
- Lokalizacja: Zbąszyń
- Otrzymane podziękowania: 279 razy
- Płeć:
Re: dla jakich wartości parametru a
\(\Delta = 9a^{2}-16a\)alibaba8000 pisze:zad. 6
dla jakich wartości parametru a równanie ma dwa różne rozwiązania, dla których \(x^2-3ax+4a=0\)
ma dwa różne rozwiązania\(x_1\) i \(x_2\), dla których \(-2x_1+3x_2=8\)
\(9a^{2}-16a > 0\)
\(a(9a - 16) > 0\)
\(a\in(-\infty ; 0)\cup(\frac{16}{9} ; \infty)\)
\(x_{1} = \frac{3a-\sqrt{9a^{2}-16a}}{2}\)
\(x_{2} = \frac{3a+\sqrt{9a^{2}-16a}}{2}\)
\(-2\left(\frac{3a-\sqrt{9a^{2}-16a}}{2}\right) + 3\left(\frac{3a+\sqrt{9a^{2}-16a}}{2}\right) = 8\)
\(\left(\frac{-6a+2\sqrt{9a^{2}-16a}}{2}\right) + \left(\frac{9a+3\sqrt{9a^{2}-16a}}{2}\right) = 8\)
\(\frac{3a+5\sqrt{9a^{2}-16a}}{2} = 8\)
\(3a + 5\sqrt{9a^{2}-16a} = 16\)
\(5\sqrt{9a^{2}-16a} = 16 - 3a\)
\(16-3a > 0\)
\(-3a > -16\)
\(a < \frac{16}{3}\) Rozwiazan a szukamy gdy obie strony sa dodatnie teraz mozemy podnies do kwadratu
\(25(9a^{2}-16a) = (16-3a)^{2}\)
\(225a^{2}-400a = 256 - 96a + 9a^{2}\)
\(216a^{2}-304a - 256 = 0\)
\(27a^{2}-38a - 32 = 0\)
\(\Delta = 1444 + 3456 = 4900\)
\(a_{1} = \frac{38-70}{54} = - \frac{32}{54} = -\frac{16}{27}\)
\(a_{2} = \frac{38+70}{54} = \frac{108}{54} = 2\)