zbiory liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

zbiory liczb

Post autor: alekanna »

ZAD.1. Ze zbioru lczb {1,3,4} losujemy dwa razy ze zwracaniem po jednej liczbie. Prawdopodobieństwo tego, że pierwszym razem wylosujemy liczbę parzystą jest równe A.1/9, B.1/6, C.1/2, D.1/3 ZAD.2. Wiedząc, że P(A)=3/8, P(B)=1/2 oraz P(AuB)=3/4, wskaż P(AnB) tylko chcę podpowiedzi, a raczej bardzo proszę o podpowiedz jak mam to zrobić krok po kroku
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
Jest jedna liczba parzysta wśród trzech liczb. Wylosowanie liczby parzystej za pierwszym razem wynosi \(\frac{1}{3}\).

2.
\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\P(A \cap B)=P(A)+P(B)-P(A \cup B)\)
alekanna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 14:22

Post autor: alekanna »

aha,to takie proste, a ja szukam nie wiemczego... DZIĘKUJĘ!!!
ODPOWIEDZ