Równanie asymptoty

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jazzmatazz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 17 gru 2014, 21:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równanie asymptoty

Post autor: Jazzmatazz »

Witam
Mam problem z takim zadaniem:

Znajdź równania asymptot funkcji f(x)= lnx \ \(\sqrt{x}\)

Dziedzina:
x>0
Pionowa granica będzie jednostronna ?

I problem mam z policzeniem granicy:
lim x->0+ lnx/ \(\sqrt{x}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

tu nie ma co liczyć : \(\Lim_{x\to 0^+} \frac{\ln x}{ \sqrt{x} } = \frac{- \infty }{0^+} =- \infty\)
Jazzmatazz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 17 gru 2014, 21:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Jazzmatazz »

No faktycznie przecież x nie dojdzie do zera.
Czyli x=0 jest równaniem asymptoty pionowej prawostronnej ?

Licząc dalej:

limx->niesk f(x)/x = 0
a=0

limx->niesk lnx/\(\sqrt{x}\) [H] = limx->niesk \(2x^{1/2}\) x\(x^{-1}\) = 0

y=0 jest równianiem asymptoty poziomej

Ok ?
ODPOWIEDZ