Oblicz

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Niki 665
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 lis 2015, 15:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Oblicz

Post autor: Niki 665 »

Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku 4 oblicz jego powierzchnię całkowitą
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(r=2\\
h=\frac{4\sqrt{3}}{2}=2\sqrt{3}\\
r^2+h^2=l^2\\
4+12=l^2\\
l=4\\
P_c=\pi\cdot 2(2+4)=12\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ