Oblicz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
h - wysokość podstawy
\(h=\frac{6\sqrt{3}}{2}=3\sqrt{3}\\\)
\(h_b\) - wysokość ściany bocznej
\(H^2+(\frac{1}{3}h)=h^2_b\\
100+3=h^2_b\\
h_b=\sqrt{103}\)
\(V=\frac{1}{3}\cdot \frac{36\sqrt{3}}{4}\cdot 10=30\sqrt{3}\\
P_c=\frac{36\sqrt{3}}{4}+3\cdot 6\cdot \sqrt{103}=9\sqrt{3}+18\sqrt{103}\)
\(h=\frac{6\sqrt{3}}{2}=3\sqrt{3}\\\)
\(h_b\) - wysokość ściany bocznej
\(H^2+(\frac{1}{3}h)=h^2_b\\
100+3=h^2_b\\
h_b=\sqrt{103}\)
\(V=\frac{1}{3}\cdot \frac{36\sqrt{3}}{4}\cdot 10=30\sqrt{3}\\
P_c=\frac{36\sqrt{3}}{4}+3\cdot 6\cdot \sqrt{103}=9\sqrt{3}+18\sqrt{103}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę