Mógłby mi ktoś pomóc z tymi przykładami ? I wyjaśnić krok po kroku jak je rozwiązać ? Mam w poniedziałek kolokwium z relacji równoważności i kompletnie nie wiem jak "ugryźć" te przykłady
a) \(X = N, xRy \iff xy=4\)
b) \(X = N, xRy (x \le 5 \wedge\ y \le 5 \wedge x = y) \vee (x > 5 \wedge y > 5 \wedge 2|x + y)\)
Z góry dziękuję za pomoc
Relacja równoważności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Relacja równoważności
Przepraszam ! Wiedziałam, że o czymś zapomniałam Sprawdzić czy podane relacje są zwrotne, symetryczne i przechodnie
Re: Relacja równoważności
Ok - poprawiam
1. \(R \subset N^2, \forall\ x,y \in N\ xRy \iff xy = 4\)
2. \(R \subset N^2, \forall\ x,y \in N\ xRy \iff (x \le 5 \wedge\ y \le 5 \wedge x = y) \vee (x > 5 \wedge y > 5 \wedge 2|x + y)\)
Mam nadzieję, że teraz jest poprawnie
1. \(R \subset N^2, \forall\ x,y \in N\ xRy \iff xy = 4\)
2. \(R \subset N^2, \forall\ x,y \in N\ xRy \iff (x \le 5 \wedge\ y \le 5 \wedge x = y) \vee (x > 5 \wedge y > 5 \wedge 2|x + y)\)
Mam nadzieję, że teraz jest poprawnie
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Relacja równoważności
1) zwrotna jest bo :Lola_1993 pisze: 2. \(R \subset N^2, \forall\ x,y \in N\ xRy \iff (x \le 5 \wedge\ y \le 5 \wedge x = y) \vee (x > 5 \wedge y > 5 \wedge 2|x + y)\)
Mam nadzieję, że teraz jest poprawnie
dla \(x \le 5\ \ x=x\) natomiast dla \(x>5\ \ 2|x+x\)
2) symetryczna jest bo :
dla \(x,y \le 5\ \ x=y \So y=x\) natomiast dla \(x,y>5\ \ 2|x+y \So 2|y+x\)
3) przechodnia jest bo :
dla \(x,y,z \le 5\ \ x=y \wedge y=z \So x=z\) natomiast dla \(x,y,z>5\ \ 2|x+y \wedge 2|y+z \So 2|x+z\)
zatem relacja 2 jest relacją równoważności