geometria....

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hhgfhnh
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 lis 2015, 16:00
Podziękowania: 11 razy

geometria....

Post autor: hhgfhnh »

1.Dane sa wierzcholki trójkata ABC a=(2,2) b=(9,5) c=(3,9). Z wierzchołka c przeprowadzono wysokosc tego trojkata, ktora przecina bok ab w punkcie d . Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkt d i rownoleglej do boku bc

2. A) \(\frac{ log_{3}27- log_{3}1 }{3^{-2}*3^{8} }\)

B) \(log_{2} \sqrt{120} -log_{2} \sqrt{30} -log_{2} \frac{1}{16}\)

C) \(\frac{0,125* \sqrt[3]{27}*3^{ \frac{1}{2} } }{27^{ \frac{1}{3} }*2^{-3}* \sqrt{3} }\)

Proszę o pełne rozwiazanie
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: geometria....

Post autor: radagast »

hhgfhnh pisze: 2. A) \(\frac{ log_{3}27- log_{3}1 }{3^{-2}*3^{8} }\)

\(\frac{ log_{3}27- log_{3}1 }{3^{-2}*3^{8} }= \frac{3-0}{3^6 }=3^{-5}= \frac{1}{243}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: geometria....

Post autor: radagast »

hhgfhnh pisze:
B) \(log_{2} \sqrt{120} -log_{2} \sqrt{30} -log_{2} \frac{1}{16}\)

\(log_{2} \sqrt{120} -log_{2} \sqrt{30} -log_{2} \frac{1}{16}=log_{2} \frac{\sqrt{120}}{\sqrt{30}} -log_{2} \frac{1}{16}=log_{2} 4 -log_{2} 2^{-4}=2+4=6\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: geometria....

Post autor: radagast »

hhgfhnh pisze:
C) \(\frac{0,125* \sqrt[3]{27}*3^{ \frac{1}{2} } }{27^{ \frac{1}{3} }*2^{-3}* \sqrt{3} }\)
\(\frac{0,125* \sqrt[3]{27}*3^{ \frac{1}{2} } }{27^{ \frac{1}{3} }*2^{-3}* \sqrt{3} }=\frac{0,125* \sqrt[3]{27} }{27^{ \frac{1}{3} }*2^{-3} }=\frac{0,125 }{2^{-3} }=1\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: geometria....

Post autor: Binio1 »

radagast pisze:
\(log_{2} \frac{\sqrt{120}}{\sqrt{30}} -log_{2} \frac{1}{16}=log_{2} 4 -log_{2} 2^{-4}=2+4=6\)
\(\log_{2}\sqrt{\frac{120}{30}}-\log_{2}\frac{1}{16} = \log_{2}\sqrt{4} - \log_{2}2^{-4} = \log_{2}2+4 = 1+4 = 5\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

słuszne. Zguniłam pierwiastek :oops:
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: geometria....

Post autor: Binio1 »

hhgfhnh pisze:1.Dane sa wierzcholki trójkata ABC a=(2,2) b=(9,5) c=(3,9). Z wierzchołka c przeprowadzono wysokosc tego trojkata, ktora przecina bok ab w punkcie d . Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkt d i rownoleglej do boku bc
Wyznaczamy prosta przechodzaca przez punk A i B

\(y = ax + b\)

\(\begin{cases}2 = 2a + b \\ 5 = 9a + b \end{cases}\)
\(\begin{cases}a = 1 - \frac{b}{2} \\ b = 5 - 9a \end{cases}\)

\(b = 5 - 9 \left(1-\frac{b}{2}\right)\)
\(b = 5 - 9 + \frac{9b}{2}\)
\(2b = 10 - 18 + 9b\)
\(7b = 8\)
\(b = \frac{8}{7}\)

\(a = 1 - \frac{\frac{8}{7}}{2} = 1 - \frac{8}{14} = \frac{6}{14} = \frac{3}{7}\)

\(y = -\frac{3}{2}x + \frac{33}{2}\)

\(-\frac{7}{3}x+16 = \frac{3}{7}x+\frac{8}{7}\)

\(y = \frac{3}{7}x + \frac{8}{7}\)

Wyznaczamy prosta prostopadla \(y = - \frac{7}{3}x + \frac{8}{7}\)

Teraz wyznaczamy prosta rownolegla do tej prostej i przechodzacej przez punkt C

\(y = -\frac{7}{3}x + b\)
\(9 = -\frac{7}{3}\cdot 3 + b\)
\(9 = -7 + b\)
\(b = 16\)

\(y = -\frac{7}{3}x+16\)

Sprawdzamy w jakim punkcie przecina sie prosta prostopadla przechodzaca przez punkt C i prosta przechodzaca przez punkty A i B wyznaczajac tym samym punkt D

\(\begin{cases} y = -\frac{7}{3}x+16 \\ y = \frac{3}{7}x + \frac{8}{7} \end{cases}\)
\(-\frac{7}{3}x+16 = \frac{3}{7}x+\frac{8}{7}\)
\(-49x + 336 = 9x + 24\)
\(-58x = -312\)
\(x = \frac{312}{58} = \frac{156}{29}\)

\(y = \frac{3}{7} \cdot \frac{156}{29} + \frac{8}{7} = \frac{468}{203} + \frac{8}{7} = \frac{468}{203} + \frac{232}{203} = \frac{700}{203}\)

Punkt D=\(\left( \frac{156}{29} , \frac{700}{203}\right)\)

Wyznaczamy rownanie prostej przechodzacej przez punkty B, C

\(\begin{cases} 5 = 9a + b \\ 9 = 3a + b \end{cases}\)

\(b = 5 - 9a\)

\(9 = 3a + 5 - 9a\)
\(-6a = 4\)
\(a = -\frac{4}{6} = -\frac{2}{3}\)

\(b = 5 - 9 \left( - \frac{2}{3}\right)\)
\(b = 5 + \frac{18}{3} = 5 + 6 = 11\)

\(y = -\frac{2}{3}x + 11\)

I wyznaczamy prosta rownolegla do niej przechodzaca przez punkt D

\(y = -\frac{2}{3}a + b\)
\(\frac{700}{203} = -\frac{2}{3} \cdot \frac{156}{29} +b\)
\(\frac{700}{203} = -\frac{312}{87} + b\)
\(\frac{60900}{17661} + \frac{63336}{17661} = b\)
\(b = \frac{124236}{17661} = \frac{204}{29}\)

Funkcja poszukiwana w zadaniu to: \(y = -\frac{2}{3}x + \frac{204}{29}\)
beniabodzio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 19 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 20 razy

Post autor: beniabodzio »

zna ktoś rozwiązanie tego zadania bardzo pilne : na osi OX wyznacz taki punkt B aby pole trójkąta ABC, gdzie A(2;-3), C(6;3) było równe 12
pytajnik++
Moderator
Moderator
Posty: 107
Rejestracja: 12 sie 2015, 18:11
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 80 razy

Re:

Post autor: pytajnik++ »

beniabodzio pisze:zna ktoś rozwiązanie tego zadania bardzo pilne : na osi OX wyznacz taki punkt B aby pole trójkąta ABC, gdzie A(2;-3), C(6;3) było równe 12

Zaczynamy od proby narysowania sytuacji w ukladzie wspolrzednych (co znacznie powinno rozjasnic nam sytuacje):
1.png
1.png (11.24 KiB) Przejrzano 3751 razy
No i widzimy teraz co mamy zrobic, najpierw policzmy dlugosc odcinka \(|AC|\). Odcinek ten potraktujemy jako podstawe w naszym trojkacie.

\(|AC|= \sqrt{(6-2)^2+(3+3)^2}= \sqrt{52}=2 \sqrt{13}\)

Poniewaz pole jest rowne \(12\), wiec mozemy wyliczyc wysokosc w naszym trojkacie(\(|BE|\)), \(h\):

\(12= \frac{1}{2} \cdot 2 \sqrt{13} \cdot h\)
\(h= \frac{12}{ \sqrt{13} }\)

napiszmy jeszcze rownanie prostej AC(wstawiamy punkty \(A\) i \(C\) do rownania kierunkowego):
\(\begin{cases}-3=2a+b\\3=6a+b \end{cases}\)
\(\begin{cases}a= \frac{3}{2}\\b=-6 \end{cases}\)

zatem prosta AC: \(y= \frac{3}{2}x-6 \iff 3x-2y-12=0\)

Szukamy teraz takiego punktu \(B(t,0)\)(wiemy ze druga wspolrzedna jest rowna zero, bo punkt ten ma lezec na osi \(OX\)), ze jego odleglosc od prostej AC jest rowna wyliczonej przez nas wczesniej wysokosci \(h= \frac{2}{ \sqrt{13} }\).

Korzystamy ze wzoru na odleglosc punktu od prostej i mamy:

\(d(pr.AC, B)= \frac{|3t-12|}{ \sqrt{13} } = \frac{12}{ \sqrt{13} }\)
\(|3t-12|=12\)
\(3t-12=12 \space \vee \space 3t-12=-12\)
\(t=8 \space \vee \space t=0\)

Wiec \(B=(8,0) \space \vee B=(0,0)\)

Na koniec mozemy pokusic sie jeszcze o dokladny rysunek:
2.png
2.png (18.85 KiB) Przejrzano 3751 razy
ODPOWIEDZ