Mam problem z 2 zadaniami i proszę o pomoc :
Zad 1
Proton poruszający się z szybkością v=10^5m/s wpada w jednorodne pole magnetyczne o indukcji B=0,4T pod kątem alfa =45 st.do kierunku wektora indukcji magnetycznej B. Oblicz promień i skok śruby, po której będzie się poruszał proton.
Zad 2
Deuteron i proton, po przejściu w próżni różnicy potencjałów U=500V wpadają w jednorodne pole magnetyczne prostopadle do kierunku wyznaczonego przez wektory indukcji magnetycznej. Jaki musiałby być stosunek wartości indukcji magnetycznych tych pól ( Bp/Bd), aby obie cząstki zatoczyły okręgi o jednakowych promieniach?
Elektromagnetyzm
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
2.
ładunki deuteronu i protonu są identyczne, ale deuteron ma masę 2-krotnie większą od protonu:
\(m_d=2m_p
q_d=q_p\)
\(r_p=\frac{m_p v_p}{B_p q_p}
r_d=\frac{m_d v_d}{B_d q_d}
r_p=r_d
\frac{m_p v_p}{B_p q_p}=\frac{m_d v_d}{B_d q_d}
\frac{m_p v_p}{B_p q_p}=\frac{2m_p v_d}{B_d q_p}
\frac{v_p}{B_p}=\frac{2v_d}{B_d}
\frac{B_p}{B_d}=\frac{v_p}{2v_d}\)
\(\frac{mv^2}{2}=Uq \ \Rightarrow \ v=\sqrt{\frac{2Uq}{m}}\)
\(\frac{B_p}{B_d}=\frac{\sqrt{\frac{2Uq_p}{m_p}}}{2\sqrt{\frac{2Uq_d}{m_d}}}
\frac{B_p}{B_d}=\frac{1}{2} \cdot \sqrt{\frac{2Uq_p}{m_p} \cdot \frac{m_d}{2Uq_d}}= \frac{1}{2} \cdot \sqrt{\frac{q_p\cdot 2m_p}{m_p \cdot q_p}}
\frac{B_p}{B_d}=\frac{1}{2} \cdot \sqrt{2} =\frac{\sqrt{2}}{2}
\frac{B_p}{B_d}=\frac{1}{\sqrt{2}}\)
więcej w tym matematyki, niż fizyki..
ładunki deuteronu i protonu są identyczne, ale deuteron ma masę 2-krotnie większą od protonu:
\(m_d=2m_p
q_d=q_p\)
\(r_p=\frac{m_p v_p}{B_p q_p}
r_d=\frac{m_d v_d}{B_d q_d}
r_p=r_d
\frac{m_p v_p}{B_p q_p}=\frac{m_d v_d}{B_d q_d}
\frac{m_p v_p}{B_p q_p}=\frac{2m_p v_d}{B_d q_p}
\frac{v_p}{B_p}=\frac{2v_d}{B_d}
\frac{B_p}{B_d}=\frac{v_p}{2v_d}\)
\(\frac{mv^2}{2}=Uq \ \Rightarrow \ v=\sqrt{\frac{2Uq}{m}}\)
\(\frac{B_p}{B_d}=\frac{\sqrt{\frac{2Uq_p}{m_p}}}{2\sqrt{\frac{2Uq_d}{m_d}}}
\frac{B_p}{B_d}=\frac{1}{2} \cdot \sqrt{\frac{2Uq_p}{m_p} \cdot \frac{m_d}{2Uq_d}}= \frac{1}{2} \cdot \sqrt{\frac{q_p\cdot 2m_p}{m_p \cdot q_p}}
\frac{B_p}{B_d}=\frac{1}{2} \cdot \sqrt{2} =\frac{\sqrt{2}}{2}
\frac{B_p}{B_d}=\frac{1}{\sqrt{2}}\)
więcej w tym matematyki, niż fizyki..

-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 wrz 2009, 21:20