pary

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

pary

Post autor: jonhio »

w szufladzie jest 5 par skarpet. wybieramy losowo 4 skarpety jakie jest prawdop ze wyciagniemy przynajmniej 1 pare?
BetrR65
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 21 lut 2010, 12:51
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: BetrR65 »

jonhio pisze:w szufladzie jest 5 par skarpet. wybieramy losowo 4 skarpety jakie jest prawdop ze wyciagniemy przynajmniej 1 pare?
Zadrzenie \(\Omega\)=Wyciągamy 4 skarpety z 10 skarpet.
Możemy to zrobić na tyle sposobów ile jest kombinacji 4 elementów z 10, czyli:
\(\frac{10!}{4!*6!}\)
Zd. A polega na wyciągnięciu co najmniej 1 pary, czyli wyciągamy 1 parę i dwie skarpety lub dwie pary. Mozna to zrobić na tyle sposobów:
\(\frac{5!}{1!*4!}* \frac{8!}{2!*6!} + \frac{5!}{2!*3!}\)
co daje razem 140+10 sposobów.
A zatem prawdopodobieństwo zdarzenia A wynosi:
\(\frac{150}{210}= \frac{5}{7}\)
ODPOWIEDZ