Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
Klasyczny
- Czasem tu bywam
- Posty: 119
- Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
- Podziękowania: 59 razy
- Płeć:
Post
autor: Klasyczny »
Cześć,
nie wiem jak rozwiązać takie zadanie:
Wyznaczyć wzór funkcji odwrotnej y=2-\(\sqrt[5]{x+1}\) oraz y= log\(_\frac{1}{2}\)(x+3).
-
Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Post
autor: Lbubsazob »
\(y=2-\sqrt[5]{x+1} \\
y-2=-\sqrt[5]{x+1} \\
(y-2)^5=-(x+1) \\
(y-2)^5=-x-1 \\
(y-2)^5+1=-x \\
x=-(y-2)^5-1\)
-
Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Post
autor: Lbubsazob »
\(y=\log_{\frac{1}{2}} (x+3) \\
\left( \frac{1}{2}\right)^y=x+3 \\
x=\left(\frac{1}{2}\right)^y-3\)