Funkcja okreslona wzorem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1234567a
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2009, 10:37

Funkcja okreslona wzorem

Post autor: 1234567a »

Funkcja f określona jest wzorem :

\(f(x)= \begin{cases} x^2+1, \ \ \ x \ge 0 \\ 3x+1, \ \ \ \ x<0 \end{cases}\)

Znajdź zbiór rozwiązań nierówności \(f(x) \le 0\).
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(f(x)= \begin{cases}x^2+1,\ dla\ x \ge 0\\3x+1\ dla\ x<0 \end{cases} \\x \in R \Rightarrow x^2+1> 0\\3x+1 \le 0\\3x \le -1\\x \le -\frac{1}{3} \wedge x<0\\x \le -\frac{1}{3}\\x \in (- \infty ;\ -\frac{1}{3}>\)
ODPOWIEDZ