Granica z modułu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tukan
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
Podziękowania: 509 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Granica z modułu

Post autor: tukan »

Cześć,
mam do policzenia granicę modułu, wygląda to mniej więcej tak:

\(\lim_{x\to 0}\left|\frac{A + B}{C - B}\right|\).
\(A\) i \(C\) są to wyrażenia na jakichś stałych, zaś o B wiem, że \(\lim_{x\to 0} B = 0\)

Mogę oczywiście uprościć sytuację:

\(\lim_{x\to 0}\left|\frac{A + B}{C - B}\right| = \frac {\lim_{x\to 0} |A+B|}{\lim_{x\to 0}|C-B|}\).
Ale dalej nie wiem jak sobie poradzić z tym modułem... Możecie powiedzieć jak to rozwiązać ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To raczej mniej niż więcej tak wygląda :( > w wyrażeniu ,powinno wystąpić x. W przeciwnym razie , to nie ma co liczyć.
\(\Lim_{x\to 0}\left|\frac{A + B}{C - B}\right|=\left|\frac{A + B}{C - B}\right|\)
tukan
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
Podziękowania: 509 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: tukan »

Ok, trochę więcej szczegółów:

\(\lim_{x\to 0}\left|\frac{\xi_1+\xi_2 + B(X)}{1 - B(X)}\right|\)

Te \(\xi\) to są bardzo małe liczby, ale mogą być ujemne, lub dodatnie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To trochę za mało szczegółów. Przydałoby się jeszcze wiedzieć w jaki sposób B zależy od x i czy \(\xi\) zależy od x.
tukan
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
Podziękowania: 509 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: tukan »

No przecież powiedziałem, że to są stałe, co oznacza że nie zależą od siebie.
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Granica z modułu

Post autor: Panko »

To o co pytasz w literaturze nazywa się twierdzeniem o ciągłości modułu , które dla funkcji zapisuje się
Jeżeli \(\\) \(\Lim_{x\to a} f(x) =b\) \(\\)to \(\\) \(\Lim_{x\to a} |f (x) |=|b|\)
ODPOWIEDZ