mikroekonomia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Paula 12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 lis 2015, 18:05
Płeć:

mikroekonomia

Post autor: Paula 12 »

Gospodarka produkuje dwa dobra x i y, i dysponuje zasobem v = 7. W poniższych tabelach pokazana jest relacja między nakładem a wynikiem.

v 0 1 2 3 4 5 6 7
x 0 7 13 18 22 25 27 28

v 0 1 2 3 4 5 6 7
y 0 8 15 21 26 30 33 35

6a. Ile wynosi produkt krańcowy czwartej jednostki czynnika v zatrudnionej przy produkcji dobra y?
6b. Czy koszyk dóbr x = 22, y = 26 jest osiągalny (nieosiągalny, produkowany przy niepełnym wykorzystaniu zasobu)?
6c. Gospodarka ta zwiększyła nakład na produkcję dobra y z 3 do 5 jednostek. Z ilu jednostek dobra x musiała zrezygnować?'

czy jest ktos kto moze mi pomoc w tym zadaniu ? :)
ODPOWIEDZ