Sporzadzanie roztworow
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sporzadzanie roztworow
Podczas pewnego doswiadczenia w laboratorium jednym etapem jest z otrzymanego roztworu kwasu o st 1 M przygotowac roztwory o stezeniach 0,5 0,35 0,30 0,25 0,20 i 0,15 M w kolbkach o poj 100 cm^3. Czy ktos moglby mi powiedziec jak to zrobic najlatwiej podczas pracowni? Nigdy nie ogarnialem tych rozcienczen a glupio sie pytac prowadzacego o takie rzeczy. Z gory dziekuje za pomoc.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 43
- Rejestracja: 03 kwie 2012, 19:04
- Lokalizacja: Łódź
- Otrzymane podziękowania: 22 razy
- Płeć:
Odmierzasz potrzebną objętość \(1M\) kwasu, daną wg wzoru:
\(V_{r}=c_{k} \cdot 100cm^{3}\), np. jeśli chcesz zrobić roztwór o stężeniu \(0,25M\), to odmierzasz \(0,25 \cdot100cm^{3}=25cm^{3}\) kwasu i dopełniasz do kreski
Ogólny wzór jest taki:
\(V_{r}= \frac{c_{k}}{c_{0}} \cdot V\), gdzie \(c_k\) - żądane stężenie kwasu (albo innego roztworu), \(c_{0}\) - stężenie wyjściowe, \(V\) - końcowa objętość
\(V_{r}=c_{k} \cdot 100cm^{3}\), np. jeśli chcesz zrobić roztwór o stężeniu \(0,25M\), to odmierzasz \(0,25 \cdot100cm^{3}=25cm^{3}\) kwasu i dopełniasz do kreski
Ogólny wzór jest taki:
\(V_{r}= \frac{c_{k}}{c_{0}} \cdot V\), gdzie \(c_k\) - żądane stężenie kwasu (albo innego roztworu), \(c_{0}\) - stężenie wyjściowe, \(V\) - końcowa objętość