Granica z logarytmem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
\(n( \log (n+3)-\log n)=n\log \frac{n+3}{n} =\log \left( \frac{n+3}{n} \right)^n\)
\(\Lim_{n\to \infty } \left( \frac{n+3}{n} \right)^n= \Lim_{n\to \infty } \left( 1+ \frac{3}{n} \right)^n=e^3\)
Wobec tego
\(\Lim_{n\to \infty }n( \log (n+3)-\log n)=\log \left(\Lim_{n\to \infty } \left( 1+ \frac{3}{n} \right)^n\right)=\log e^3=3\log e\)
Jeśli ten logarytm był naturalny (a pewnie tak było), to granica jest równa \(3\ln e=3\).
\(\Lim_{n\to \infty } \left( \frac{n+3}{n} \right)^n= \Lim_{n\to \infty } \left( 1+ \frac{3}{n} \right)^n=e^3\)
Wobec tego
\(\Lim_{n\to \infty }n( \log (n+3)-\log n)=\log \left(\Lim_{n\to \infty } \left( 1+ \frac{3}{n} \right)^n\right)=\log e^3=3\log e\)
Jeśli ten logarytm był naturalny (a pewnie tak było), to granica jest równa \(3\ln e=3\).