Kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gremlin4
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 11 sie 2014, 15:11
Lokalizacja: Jasło
Podziękowania: 205 razy
Otrzymane podziękowania: 17 razy
Płeć:

Kinematyka

Post autor: gremlin4 »

Witam;
Prędkość wyznaczyłam jako pochodną położenia, a przyśpieszenie jako drugą pochodną:
\(v(t)=[-p \sin t,q \cos t]\)
\(a(t)=[-p \ \cos t,-q \sin t]\)

składowe to bym napisała:
\(a_x=-p \cos t\)
\(a_y=-q \sin t\)

a dla \(t= \pi\) wstawiłabym do tych składowych; tylko chyba coś robie lub zrobiłam źle bo nie wiem do czego jest mi potrzebny promień krzywizny.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (81.95 KiB) Przejrzano 2528 razy
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6274
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Oprócz przyspieszenia liniowego jest jeszcze przyspieszenie dośrodkowe związane z promieniem krzywizny toru \(a_r = \frac{v^2}{r}\)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2015, 12:45 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
dragon
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 03 kwie 2012, 19:04
Lokalizacja: Łódź
Otrzymane podziękowania: 22 razy
Płeć:

Post autor: dragon »

Jak dla mnie to jest dobrze i promień krzywizny nie jest tu potrzebny. Tylko dlaczego pod funkcjami trygonometrycznymi występuje sam czas a nie \(\omega \cdot t\)? Wtedy przyspieszenie miałoby postać:

\(\vec{a(t)}= \left[-p\omega^2 \cos \omega \cdot t,-q\omega^2 \sin \omega \cdot t \right]\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6274
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Całkowite przyspieszenie liczysz z tw. Pitagorasa: \(a = \sqrt{a_r^2 +a_s^2}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
gremlin4
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 11 sie 2014, 15:11
Lokalizacja: Jasło
Podziękowania: 205 razy
Otrzymane podziękowania: 17 razy
Płeć:

Post autor: gremlin4 »

aha, czyli:

\(| \vec{v}|= \sqrt{p^2 \sin ^2t+q^2 \cos ^2t}\)
\(| \vec{a}|= \sqrt{p^2 \cos ^2t+q^2 \sin ^2t}\)

i teraz składowe w chwili \(t= \pi\)

\(a_n= \frac{v^2}{R}= \frac{p}{q^2}*(p^2*0+q^2*1)=p\)
a drugą składową z tw pitagorasa: \(a_s= \sqrt{a^2-a_n^2}=...=0\)



tak to ma być?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6274
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(a_s= p\)
więc \(a = \sqrt{p^2+p^2}=p\sqrt{2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
gremlin4
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 11 sie 2014, 15:11
Lokalizacja: Jasło
Podziękowania: 205 razy
Otrzymane podziękowania: 17 razy
Płeć:

Post autor: gremlin4 »

a skąd wziąłeś takie \({a_s}\)?
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

sam to policzyłeś :
\(\vec {a_s}=\frac{d\vec{v}}{dt} =[ -p \cdot \cos t,- q \cdot \sin t ]\)
czyli wartość dla \(t= \pi\) \(\\) to \(a_s ( \pi )= \sqrt{ (p \cdot \cos \pi)^2 +(q \cdot \sin \pi )^2}\) \(=p\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6274
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

gremlin4 pisze:a skąd wziąłeś takie \({a_s}\)?
Przyspieszenie styczne, to pochodna z prędkości liniowej czyli stycznej do toru.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ