Proszę o pomoc w zadaniu i o wytłumaczenie jak sie go robi.
Zbadaj różnowartościowość funkcji gdy:
{ x dla x<1
f(x) { 2^x dla 1 =<x=<3
{ 10 dla x>3
klamra dotyczy wszystkich trzech przypadkow
Różnowartościowość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 paź 2015, 17:06
- Podziękowania: 2 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(f(x)= \begin{cases} x\;\;\;dla\;\;x<1\\2^x\;\;\;dla\;\;1 \le x \le 3\\10\;\;\;dla\;\;x>3\end{cases}\)
Tu wystarczy pokazać,że funkcja nie jest różnowartościowa.
Wybierasz dwa różne argumenty i pokazujesz,że wartości funkcji dla tych argumentów są sobie równe.
\(x_1=4\\x_2=6\\x_1 \neq x_2\\i\\f(4)=f(6)=10\;\;czyli\;\;f(x_1)=f(x_2)\)
Tu wystarczy pokazać,że funkcja nie jest różnowartościowa.
Wybierasz dwa różne argumenty i pokazujesz,że wartości funkcji dla tych argumentów są sobie równe.
\(x_1=4\\x_2=6\\x_1 \neq x_2\\i\\f(4)=f(6)=10\;\;czyli\;\;f(x_1)=f(x_2)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.