Zadania z równań.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karolp86
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 gru 2008, 09:56

Zadania z równań.

Post autor: Karolp86 »

Doprowadź wyrażenie do najprostrzej postaci (stosując wzory skróconego mnożenia) a nastepnie oblicz jego wartośc dla \(\sqrt 5={x}:\)
(x-1)(x+1)-5(3x-4)\(^2\)-(2x+3)(5+x)=

2. Dane są x=2 - \(\sqrt 2\) i y=5\(\sqrt 2\)+1 Oblicz.
a) \(x^2\)
b) \(y^3\)
c) \(\frac{x}{y}\\\)

3.Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.

\(\begin{cases}y=x+2\\ 5y-3x=4 \end{cases}:\)
Karolp86
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 gru 2008, 09:56

Post autor: Karolp86 »

Pomoże ktoś???
Karolp86
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 gru 2008, 09:56

Post autor: Karolp86 »

Nikt nie potrafi mi pomoc?
Jake
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2008, 17:52
Lokalizacja: Sanok

Post autor: Jake »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzory_skr% ... %C5%BCenia

z 3. masz problem ? wyznacz z 1. równania x, wstaw to do 2. - > wyznaczasz y, potem mając już y wyznaczasz x. A tych wzorów, jezeli nie umiesz, naucz sie koniecznie.

aha i graficzne rozwiązanie: z obu równań wyznaczasz y i szkicujesz 2 takie funkcje w układzie współrzędnych. Współrzędne punktu przecięcia to rozwiązanie .
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1867
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ODPOWIEDZ