Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
anison
- Czasem tu bywam
![Czasem tu bywam Czasem tu bywam](./images/ranks/rank4.gif)
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
- Podziękowania: 12 razy
- Płeć:
Post
autor: anison »
Oblicz: (\(\sqrt{2+\sqrt{3}}\) -\(\sqrt{2-\sqrt{3}})^2\)
-
Galen
- Guru
![Guru Guru](./images/ranks/rank14.gif)
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen »
Widzę w edycji,że masz różnicę do kwadratu
\(( \sqrt{2+ \sqrt{3} }- \sqrt{2- \sqrt{3} } )^2=2+ \sqrt{3}-2 \sqrt{(2+ \sqrt{3})(2- \sqrt{3}) }+ 2-\sqrt{3}=\\4-2=2\)
Stosuję wzór na kwadrat różnicy:
\((a-b)^2=a^2-2ab+b^2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
anison
- Czasem tu bywam
![Czasem tu bywam Czasem tu bywam](./images/ranks/rank4.gif)
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
- Podziękowania: 12 razy
- Płeć:
Post
autor: anison »
wszystko jest podniesione do kwadratu, na początku jest jeszcze nawias
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)