Trapez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AniiUlkA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 lut 2010, 13:46

Trapez

Post autor: AniiUlkA »

W trapezie ABCD w którym AB||CD , przedłużono boki AD|BC do przecieci sie w punkcie P. Oblicz długość odcinka PC wiedząc,że jest on krótszy od odcinka BC o 2cm . podstawy trapeza są równe |AB|=15CM . , |CD|=6cm.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(AB \parallel CD\), czyli można zastosować twierdzenia Talesa. |BC|=x, |PC|=x-2, |PB|=2x-2

\(\frac{|CD|}{|AB|}=\frac{|PC|}{|PB|}\\\frac{6}{15}=\frac{x-2}{x}\\\frac{x-2}{x}=\frac{2}{5}\\5(x-2)=2x\\5x-10=2x\\3x=10\\x=\frac{10}{3}\\|PC|=x-2\\|PC|=\frac{10}{3}-2=\frac{4}{3}=1\frac{1}{3}cm\)
ODPOWIEDZ