narysuj wykres funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
scizor13
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 284
Rejestracja: 15 lis 2014, 11:46
Lokalizacja: Zamość
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

narysuj wykres funkcji

Post autor: scizor13 »

zad. 1
f) narysuj wykres funkcji:
\(f(x)=max(|x|,-x^2+1)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(f(x)= \begin{cases} x\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ x \in \left(- \infty , \frac{-1+ \sqrt{5} }{2} \right) \cup \left( \frac{-1+ \sqrt{5} }{2}, \infty \right) \\-x^2+1\ \ \ \ dla \ x \in \left< \frac{-1- \sqrt{5} }{2}, \frac{-1+ \sqrt{5} }{2} \right> \end{cases}\)
ScreenHunter_654.jpg
ScreenHunter_654.jpg (22.99 KiB) Przejrzano 614 razy
scizor13
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 284
Rejestracja: 15 lis 2014, 11:46
Lokalizacja: Zamość
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: scizor13 »

skąd sie wzięło \(\frac{-1+ \sqrt{5} }{2}\) ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wyznaczasz punkt wspólny obu wykresów:
\(h(x)=|x|\;\;\;\;i\;\;\;\;g(x)=-x^2+1\)
Obie funkcje są parzyste więc wystarczy wyznaczyć punkt z prawej strony OX,a po lewej będzie symetrycznie względem OY.
\(x=-x^2+1\\x^2+x-1=0\\\Delta=5\\x= \frac{-1+ \sqrt{5} }{2}\)
Po lewej jest \(x= \frac{1- \sqrt{5} }{2}\)
Odp.
\(f(x)= \begin{cases}|x|\;\;\;dla\;\;x\in (-\infty; \frac{1- \sqrt{5} }{2}) \cup ( \frac{-1+ \sqrt{5} }{2};+ \infty )\\-x^2+1\;\;dla\;\;\;x\in ( \frac{1- \sqrt{5} }{2}; \frac{1+ \sqrt{5} }{2}) \end{cases}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Patrze na to i widzę, że ja to źle narysowałam :oops: (pominęłam moduł) ale poprawię po południu, bo teraz nie mam narzędzia. A może mnie ktoś zastąpi ?
pytajnik++
Moderator
Moderator
Posty: 107
Rejestracja: 12 sie 2015, 18:11
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 80 razy

Re:

Post autor: pytajnik++ »

\(f(x)=max(|x|,-x^2+1)=f(x)= \begin{cases}|x|\;\;\;dla\;\;x\in (-\infty; \frac{ 1-\sqrt{5} }{2}) \cup ( \frac{ \sqrt{5}-1 }{2};+ \infty )\\-x^2+1\;\;dla\;\;\;x\in \langle\frac{1- \sqrt{5} }{2}; \frac{ \sqrt{5}-1 }{2}\rangle \end{cases}\)
4.png
4.png (11.34 KiB) Przejrzano 581 razy
ODPOWIEDZ