znajdź wzór funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
scizor13
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 284
Rejestracja: 15 lis 2014, 11:46
Lokalizacja: Zamość
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

znajdź wzór funkcji

Post autor: scizor13 »

zad. 10
Znajdź wzór funkcji f(x)= \(x^2+bx+c\), wiedząc że jest malejąca w przedziale \((- \infty ,3)\) i rosnąca w przedziale \((3, \infty )\), a wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji f(x) należy do prostej y=-2x+2
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(x_{wierzchołka\;paraboli}=3\\y_{wierzchołka\;paraboli}=-2\cdot 3+2=-6+2=-4\)
Postać kanoniczna:
\(y=(x-3)^2-4\)
Rozpisz do postaci ogólnej.
\(f(x)=x^2-6x+9-4=x^2-6x+5\)
\(a=1\\b=-6\\c=5\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ