Repetytorium

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
djarta
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 104
Rejestracja: 27 maja 2014, 17:30
Lokalizacja: Łapy
Podziękowania: 6 razy
Płeć:
Kontakt:

Repetytorium

Post autor: djarta »

Proszę o pomoc przy tych zadaniach:

1. Oblicz A\(\cup B\), A\(\cap B\), A\B, B\A:
a) A={x\(\in \nn\): x<5} , B={x\(\in \nn\): x:\(\ge\)2}

2. Znajdź dopełnie zbioru A do X:
a) A={x: \(x^2\)-x+2<0}, X=R
b) A={a,2} \(\cup\)(3,4] \(\cup\)(8, \(\infty\)), X=R

3. Znajdź iloczyn kartezjański zbiorów A x B, B x A
a) A={0,1}, B={1,2}

4. Przedstaw przy użyciu symbolu \(\sum\) następujące sumy i iloczyny:
a) \(\frac{1}{1*2}\) + \(\frac{1}{2*3}\) + \(\frac{1}{3*4}\) + ... + \(\frac{1}{(n-1)*n}\)
b) sinx + sin2x + ... + sin nx

5. Rozpisz sumy na poszczególne składniki
a) \(\sum_{n=0}^{2}\)(n+1)\(x^n\)
b) \(\sum_{i=2}^{5}\)(3+i)(-1)\(^i^+2\)
djarta
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 104
Rejestracja: 27 maja 2014, 17:30
Lokalizacja: Łapy
Podziękowania: 6 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: djarta »

Trzecie zrobiłem, ale pozostałych ruszyć nie potrafie. Tzn. nie mam odpowiedzi i nie wiem czy moja droga myslenia jest prawidłowa. :(
dadam
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1104
Rejestracja: 18 sty 2012, 13:40
Otrzymane podziękowania: 575 razy
Płeć:

Post autor: dadam »

Ad.1. \(A= \left\{ 0,1,2,3,4\right\}\)
\(B= \left\{2,3,4,5,... \right\}\)

\(A \cup B= \left\{ 0,1,2,3,4,5,...\right\}= \nn\) należą do A lub należą do B
\(A \cap B= \left\{ 2,3,4 \right\}\) (część wspólna)
\(A \bez B= \left\{ 0,1\right\}\) (należą do A i nie należą do B)
\(B \bez A= \left\{ 5,6,7, ...\right\}= \left\{ x \in \nn : x \ge 5 \right\}\) (należą do B i nie należą do A)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
ODPOWIEDZ