Udowodnić:
\(1^3+2^3+3^3...+n^3=(1+2+...+n)^2\)
indukcja matematyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 129
- Rejestracja: 23 lis 2014, 16:48
- Podziękowania: 86 razy
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
dla \(n=1\)
\(L=1\),\(P=1\) , \(L=P\) OK
zał ind: istnieje \(n\) takie że \(1^3+2^3+3^3...+n^3=(1+2+...+n)^2\)
teza: \(1^3+2^3+3^3...+n^3+(n+1)^3=(1+2+...+n+n+1)^2\)
DOWÓD
\(L=1^3+2^3+3^3...+n^3+(n+1)^3=\\
(1+2+...+n)^2+(n+1)^3=\\
(1+2+...+n)^2+(n+1)^2-(n+1)^2+(n+1)^3=\\
(1+2+...+n+n+1)^2-2(1+2+...+n)(n+1)-(n+1)^2+(n+1)^3=\\
(1+2+...+n+n+1)^2-2 \frac{(1+n)n}{2} (n+1)+(n+1)^2(n+1-1)=\\
(1+2+...+n+n+1)^2=P\)
c.b.d.o.
\(L=1\),\(P=1\) , \(L=P\) OK
zał ind: istnieje \(n\) takie że \(1^3+2^3+3^3...+n^3=(1+2+...+n)^2\)
teza: \(1^3+2^3+3^3...+n^3+(n+1)^3=(1+2+...+n+n+1)^2\)
DOWÓD
\(L=1^3+2^3+3^3...+n^3+(n+1)^3=\\
(1+2+...+n)^2+(n+1)^3=\\
(1+2+...+n)^2+(n+1)^2-(n+1)^2+(n+1)^3=\\
(1+2+...+n+n+1)^2-2(1+2+...+n)(n+1)-(n+1)^2+(n+1)^3=\\
(1+2+...+n+n+1)^2-2 \frac{(1+n)n}{2} (n+1)+(n+1)^2(n+1-1)=\\
(1+2+...+n+n+1)^2=P\)
c.b.d.o.