dla jakich wartości parametru m...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
scizor13
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 284
Rejestracja: 15 lis 2014, 11:46
Lokalizacja: Zamość
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

dla jakich wartości parametru m...

Post autor: scizor13 »

zad. 7
Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
x+my=1
2x-y=m

jest para liczb (x,y) spełniających nierówność Ix-yI\(\le\)1 ?

wychodzi mi, że y=0 i x=\(\frac{-1-m^2}{-1-2m}\)

i potem jak rozwiązać tą nierówność?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

pokaż jak do tego doszedłeś, bo to nieprawidłowe rozwiązanie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ