Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
scizor13
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank6.gif)
- Posty: 284
- Rejestracja: 15 lis 2014, 11:46
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękowania: 145 razy
- Płeć:
Post
autor: scizor13 »
dane są funkcje: f(x)=
1 dla x\(\le\)2
x-1 dla x>2
oraz g(x)=-f(-x)
Oblicz a=g(-\(\sqrt{5}\))*\(g(- \sqrt{3}\))*g(-\(\sqrt{2}\))
Potrafię narysować wykresy tych funkcji, tylko jak obliczyć a ?
-
irena
- Guru
![Guru Guru](./images/ranks/rank14.gif)
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
\(g(-\sqrt{5})=-f(\sqrt{5})=-(\sqrt{5}-1)=1-\sqrt{5}\)
\(g(-\sqrt{3})=-f(\sqrt{3})=-1\)
\(g(-\sqrt{2})=-f(\sqrt{2})=-1\)
\(a=(1-\sqrt{5})\cdot(-1)\cdot(-1)=1-\sqrt{5}\)