Prawdopodobieństwo na dziś

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wiktoriiia
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
Podziękowania: 81 razy

Prawdopodobieństwo na dziś

Post autor: Wiktoriiia »

Jeden raz rzucamy symetryczną kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucimy parzystą liczbę oczek lub niemniej niż 3 oczka.
proszę o szybką pomoc :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

A-wyrzucono parzystą liczbę oczek

\(P(A)= \frac{3}{6}= \frac{1}{2}\)

B - wyrzucono niemniej niż 3 oczka

\(P(B)= \frac{4}{6}= \frac{2}{3}\)

\(A \cap B\ \\)- wyrzucono parzystą liczbę oczek i niemniej niż 3 oczka

\(P(A \cap B)= \frac{2}{6}= \frac{1}{3}\)

\(A \cup B)\ \\)- wyrzucono parzystą liczbę lub niemnej niż 3 oczka

\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)= \frac{1}{2} + \frac{2}{3}- \frac{1}{3}= \frac{5}{6}\)
Wiktoriiia
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
Podziękowania: 81 razy

Post autor: Wiktoriiia »

Dziękuję bardzo :) Tak mi wyszło ale nie byłam pewna...
ODPOWIEDZ