Twierdzenie talesa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krysiaoz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 164
Rejestracja: 18 lut 2011, 22:40
Podziękowania: 160 razy
Płeć:

Twierdzenie talesa

Post autor: krysiaoz »

Na środkowej As trójkata abc obrano punkt D, który podzielił ja w stosunku |ad|:|ds| = 1:4. prosta równoległa do boku ac i przechodząca przez punkt d przecina bok bc w punkcie e.oblicz |ce|:|eb|.
pytajnik++
Moderator
Moderator
Posty: 107
Rejestracja: 12 sie 2015, 18:11
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 80 razy

Re: Twierdzenie talesa

Post autor: pytajnik++ »

1.png
1.png (11.88 KiB) Przejrzano 1873 razy
z tw. Talesa mamy:
\(\frac{|DS|}{|ES|}= \frac{|AD|}{|CE|}\)
\(\frac{|AD|}{|DS|}= \frac{|CE|}{|ES|}\)
\(\frac{1}{4} = \frac{|CE|}{|ES|}\)
czyli \(4|EC|=|ES|\)

\(|CS|=|EC|+|ES|=5|EC|\)

wiadomo, ze \(|CS|=|BS|\), bo \(AS\) jest srodkowa, wiec:
\(|BS|=5|EC|\)

\(|EB|=|ES|+|BS|\)
\(|EB|=4|EC|+5|EC|\)
\(|EB|=9|EC|\)

zatem \(\frac{|EC|}{|EB|}= \frac{|EC|}{9|EC|}= \frac{1}{9}\)
ODPOWIEDZ