Witam wszystkich! Mam duży problem z rozwiązaniem kilku zadań z finansów. Jeżeli znajdzie się osoba, która jest w tym obeznana będę bardzo wdzięczna Potrzebne na jutro!
1.Ile wynosi rzeczywisty koszt kredytu jeżeli jego oprocentowanie 28% a stawka podatkowa 30% ?
2.Sporządzić plan amortyzacji kredytu 4 z rocznym okresem karencji bez regularnych płatności odsetkowych o wartości 3000 i oprocentowaniu 20 % . Spłata w rocznych ratach kapitałowych.
3.Jaka kwotę należy wpłacić na początku roku na lokatę 20% aby po tym okresie zgromadzić 6.500 zł ?
4.Jaką kwotę uzyskamy z banku oddając weksel do dyskont o wartości 7600 zł i terminie wykupu 176 dni jeżeli bank stosuje stopę dyskontową d = 20 % Oblicz rentowność tego weksla.
5.Czy inwestycja której koszt wynosi 8000 zł a wpływy t1 = 2300, t2 = 1800, t3 = 5000 spełnia wymogi inwestora którego wymagana stopa zwrotu wynosi 20%
6.Oblicz efektywne oprocentowanie lokaty wiedząc że oprocentowanie nominalne 20% a kapitalizacja …….? Oblicz BEP dla stopy rezerw obowiązkowych = 7%
7.Jaką cenę jest w stanie zapłacić za obligację 3 letnia o wartości nominalnej 5000 i oprocentowaniu 22%, inwestor, którego wymagana stopa zwrotu wynosi 20% ?
8.Jaka była cena towaru jeżeli po podwyżce 25% kosztuje on 5400zł ?
9.Ile należy wpłacić, aby przy oprocentowaniu 20% i kapitalizacji półrocznej po 2 latach uzyskać 5000 ?
Zadania z finansów - oprocentowanie, amortyzacja, weksle
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 wrz 2015, 09:16
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6281
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1539 razy
- Płeć:
9. \({[(0,2x+x)0,2 +x}]0,2 +x}0,2 +x = 5000\)
lepiej późno niż wcale
lepiej późno niż wcale
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 wrz 2015, 09:16
- Płeć:
Re: Zadania z finansów - oprocentowanie, amortyzacja, weksle
No pewnie że tak! Ale na szczęście udało się zdać!
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 lis 2016, 17:22
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
hej, pomożecie?
W dniu 13.04.2013 zamieniono dwa weksle o wartości nominalnej 40 i terminie spłaty 23.09 oraz o wartości nominalnej 20 i terminie spłaty 29.10 na jeden weksel równoważny płatny 3.09. Określ wartość nominalną weksla równoważnego jeśli bieżąca stopa dyskontowa wynosi 13%.
Obliczyłem wartości pierwszego weksla -> P1= 37,65zł
i drugiego-> P2=18,56zł
Ale co zrobić dalej?
13.04 – 103 dzień
3.09 -246 dzień
23.09 – 266 dzień
29.10 – 302 dzień
W dniu 13.04.2013 zamieniono dwa weksle o wartości nominalnej 40 i terminie spłaty 23.09 oraz o wartości nominalnej 20 i terminie spłaty 29.10 na jeden weksel równoważny płatny 3.09. Określ wartość nominalną weksla równoważnego jeśli bieżąca stopa dyskontowa wynosi 13%.
Obliczyłem wartości pierwszego weksla -> P1= 37,65zł
i drugiego-> P2=18,56zł
Ale co zrobić dalej?
13.04 – 103 dzień
3.09 -246 dzień
23.09 – 266 dzień
29.10 – 302 dzień
-
- Expert
- Posty: 6281
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1539 razy
- Płeć:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl