wyznaczanie ze wzoru

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TwojaKotQ
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:03

wyznaczanie ze wzoru

Post autor: TwojaKotQ »

Dane są liczby a i b. Wyznacz x ze wzoru \(ax= \frac{b+3x}{5}\) .

Podaj zastrzeżenia.
Szimi10
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
Otrzymane podziękowania: 38 razy

Post autor: Szimi10 »

\(ax=\frac{b+3x}{5} \ \ /\cdot 5\\
5ax=b+3x\\
5ax-3x=b\\
x(5a-3)=b \ \ / : (5a-3)\\
x=\frac{b}{5a-3}\)


Oczywiście mianownik różny od \(0\), czyli
\(5a-3 \neq 0\\
5a \neq 3\\
a \neq \frac{3}{5}\)


Pozdrawiam
Szymon.
ODPOWIEDZ